Helyitermékek Nyíregyháza

Ligetfalvi-Komiszár Eszter termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátor segítségével megismerhetjük a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktumot, ami abban segíti a helyi termelőket, gazdákat, kézműveseket, hogy minél szélesebb körben tudják népszerűsíteni termékeiket. A szakemberrel a gazdatúrákról, a Termőföldtől az asztalig programról, illetve a helyi termék- és szolgáltatás-kataszterről is beszélgettünk.

Forrás: www.szon.hu

A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásából megvalósult projekt keretében szombaton az Ung-vidéki Nagykapos és Vidéke Társulás vendégül látta magyarországi és lengyelországi termelők és gazdák egy csoportját, hogy bemutassa nekik saját régiójuk termelőit és termékeit. A termelői találkozó a nagykaposi Magyar Közösségi Ház létrejöttének 20. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat részeként a helyi termelőkre és a régió értékeire összpontosított.

Közös örömünkre szolgál, hogy egy különleges, csak Nyíregyházára jellemző érték közfigyelmet és megbecsülést kapott. Nagy István agrárminiszter örömmel jelentette be közösségi oldalán, hogy a Hungarikum Bizottság döntése alapján két új elemmel bővült a Magyar Értéktár, köztük az egyik a bokortanya! Ahogy a tárca vezetője posztjában fogalmazott: „ez az egyedülálló településszerkezet hazánkban csak Nyíregyháza környékén jellemző, amelyet a 18. század közepétől betelepített szlovák ajkú emberek (ahogy a Nyírségben nevezték őket, a tirpákok) hozták létre” – fogalmazott közösségi oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester.

Fotó: Dodó Ferenc

A helyi termékek minősége megbízható – hangzott el a nyíregyházi konferencián.

A helyben készült termékek népszerűsítése érdekében szervezett szakmai konferenciát szerdán a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága Nyíregyházán a Kemence Csárdában.

A vendégeket és a kiállítókat, akik többek között mézzel, lekvárokkal, húskészítményekkel megrakodott standokkal készültek, először Rácz Imre köszöntötte.

A NAK vármegyei elnöke köszöntőjében visszaemlékezett: a 2004-es uniós csatlakozásnak nagy reménnyel vágtak neki a gazdálkodók, elkezdődött azonban a hazai feldolgozóüzemek felvásárlása.

A kamara kiadványt állított össze a Helyi termék rendezvénysorozatának tavaszi eseményein bemutatott jó gyakorlatokról és a kiállító termelőkről.

Budapesttől Pannonhalmáig, Pakstól Hajdúböszörményig tartott rendezvényeken szakmai előadások és jó gyakorlatok sora várta a látogatókat termelői kiállítással, kóstoltatással egybekötve. A kiadványban bemutatjuk a rendezvényeken részt vett, számtalan példaértékűen működő gazdaságot, a jó gyakorlatokat és a leggyakrabban felmerülő aktuális kérdéseket is.

A Helyi termék kiadvány célja azon információk, jó gyakorlatok és kérdések összegyűjtése, melyek a helyszíneken elhangzottak, és hasznosak lehetnek mindazoknak, akik akár már belevágtak a helyi termékek előállításába, vagy még csak tervezik tevékenységüket megkezdeni.

A kiadvány itt elérhető.

Forrás: www.nak.hu

A helyi termelők kerültek a középpontba csütörtökön a Made in Nyíregyháza Best Practice rendezvényén. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési tevékenysége keretében tartott esemény célja a jó gyakorlatok, jó példák bemutatása és megismertetése a nagyközönséggel.

Előadások, kérdések és válaszok. Erről szólt a városházán tartott Best Practice. A helyi termelők bemutatták, ők hogyan építik a vállalkozásaikat. Az ötletek megosztása segítheti a termelőket a sikeres működéshez.

Ünnepélyes oklevélátadó keretében köszöntettük új Nemzeti Parki Termék védjegyhasználóinkat

A védett természeti területeink és Natura 2000 területeink a biológiai sokféleség megőrzésében vagy éppen a természetben történő feltöltődésben játszott szerepük mellett számtalan termék, termény előállításának, vagy szolgáltatás nyújtásának feltételeit biztosítják. A nemzeti parki termék védjegy célja, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a termékekre és szolgáltatásokra. Ezáltal elismerést nyújtunk mindazoknak, akik a természetvédelem célkitűzéseivel összhangban, a hagyományok megőrzése mellett gazdálkodnak és állítanak elő kiváló minőségű termékeket.

Fontos számunkra, hogy olyan partnerségi kapcsolatokat alakítsunk ki, amely hozzájárul a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatásához az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növeléséhez, piacilehetőségeik bővítéséhez.

A védjegyet pályázat útján lehet elnyerni. Az eljárás során kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze.

Örömünkre szolgál, hogy idén ezen feltételekkel összhangban újabb 8 termelővel, szolgáltatóval bővül az igazgatóság védjegyhasználóinak köre. Az okleveleket Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium  Nemzeti Parki és Tájvédelmi főosztályvezető asszony és Medgyesi Gergely Árpád igazgató úr adták át.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elhivatott a térség helyi termék- és szolgáltatáskínálatának bővítése, a MADE IN NYÍREGYHÁZA logó széles körű megismertetése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése mellett. Ehhez kapcsolódva gazdatúrákat indítottak, melyeknek célja, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat megoszthassák egymással. A legutóbbi állomás a Szondi család gyógyhatású gyógy- és biogomba gazdasága volt.

Szakmai napot tartottak a Continental Arénában, ahol a helyi termelők találkoztak, bemutatkoztak, megosztották egymással gyakorlati tapasztalataikat. Ez a második rendezvénye a Made in V4 – Legyen a helyi termék közös értékünk! című nemzetközi projekt eseménysorozatnak, melyet az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás Nyíregyháza, Nagykapos és Vidéke Társulásával, valamint Gorlice városával valósít meg.

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza