Helyitermékek Nyíregyháza

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elhivatott a térség helyi termék- és szolgáltatáskínálatának bővítése, a MADE IN NYÍREGYHÁZA logó széles körű megismertetése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése mellett. Ehhez kapcsolódva gazdatúrákat indítottak, melyeknek célja, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat megoszthassák egymással. A legutóbbi állomás a Szondi család gyógyhatású gyógy- és biogomba gazdasága volt.

Többek között a süngombák szárítási folyamatába is bepillantást nyerhettek a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum által szervezett gazdatúra legújabb állomásán, ahol a Szondi család gyógyhatású gyógy- és biogomba gazdaságába látogathattak el az érdeklődők. A program keretein belül megtekintették a gombafeldolgozó üzemet és a gombaházakat, valamint megismerkedtek a termékekkel is. A Szondi család hisz a természetes hatóanyagok erejében, ezért is kezdtek a gyógygombák termesztésébe nyolc évvel ezelőtt.

2015-ben indult a vállalkozásunk. Kristóf, a fiam kezdte el a laskagomba termesztését. Ezt a gombát, mint élelmiszert értékesítette, majd egyre jobban érdeklődött az egzotikus hatású gombák iránt. Ezek Ázsiában nőnek a természetben, viszont mesterségesen lehet őket termeszteni. Minden évben egy-egy gombát pluszban beiktattunk a termesztésbe, így folyamatosan bővül a termékpalettánk. Pár éve már én is Kristóf mellett állok, és ezzel foglalkozunk főállásban. Gombát termesztünk, és az általunk termesztett gombából készült termékeket értékesítjük – mondta el Szondiné Tóth Ágnes természetgyógyász, fitoterapeuta, a GombaDr. tulajdonosa.

Vegyszermentes termesztéssel indultak, majd 2021-ben átálltak a biotermesztésre. Így már több gombát is ökológiai gazdálkodásból származó gombaként, biogombaként tudnak ajánlani. Az innováció hatására termékeik kiegészültek, így gombakivonatok formájában is elérhetőek, magas hatóanyag-tartalommal, megfelelő összetétellel, melyek kifejlesztésében szakemberek segítségét kérték. Az elmúlt évek során gombafeldolgozó üzemet építettek, így az üzemi szintű feldolgozással magasabb színvonalú és minőségű termékek előállítása a céljuk.

Jelenleg nyolcféle gombának a termesztése van folyamatban. Ezeket a gombákat tudjuk megfelelően termeszteni úgy, hogy megfelelő hozamot biztosítsanak számunkra, ami elegendő mennyiséget ad. Ezeket a gombákat nem egyszerre, hanem váltva termesztjük. Most például itt a süngomba és a bokrosgomba volt látható a termőházakban. Ezután jön majd a lepketapló gomba, a süngomba és az ördögszekér gomba. Mindig annak megfelelően, hogy hogyan fogynak a gombák, milyen igény van rájuk, úgy tudjuk a termesztésbe ezeket beilleszteni. A nyolcféle gomba között van a pecsétviasz, azaz a ganoderma, a bokrosgomba, amit táncoló gombának is ismerünk, a süngomba, a shiitake gomba, az ördögszekér és lepketapló gomba, illetve a legutolsó, amit ebben az évben tudtunk kísérletből termeszteni, az a hernyógomba. Ez a Cordyceps fajtának a militarisa, ami gyakorlatilag termeszthető gombaként – emelte ki Szondiné Tóth Ágnes.

A család igyekszik minél több országos vásárra, rendezvényre, kiállításra eljutni, ahol személyesen is találkozhatnak velük az érdeklődők, ezért is örültek kiemelten a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum által szervezett gazdatúra lehetőségének, hiszen itt a résztvevők az egész gazdaságot bejárhatták.

Kíváncsiak az emberek arra, hogy ezeket a gombákat hogyan lehet mesterséges körülmények között úgy termeszteni, hogy ezek az egészségünket segítsék, megfelelően tudják támogatni a szervezetünket. Amikor a meggy nő a fán, azt sokan látják, de a gombatermesztés egy zártabb közeg és sokkal ritkább is. Ez az egyik, ami miatt nagyon kíváncsiak az emberek, a másik pedig a gombák hatásai. Ezek nagyon különlegesek, rendkívül hatásosak, nagyon jó beltartalmi értékekkel, sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel. Ott vannak a béta-glükánok, amik a szervezetünket támogatják. Ezek a prevencióban, terápiás célból, kiegészítésként nagyon sokat segíthetnek az emberi szervezet működésében – tette hozzá Szondiné Tóth Ágnes.

A gazdaság bejárása után Szondiné Tóth Ágnes előadást is tartott a résztvevők számára a gyógygombák hatásairól. A gazdatúrák sorozata pedig folytatódik tovább, hiszen Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elhivatott a térség helyi termék- és szolgáltatáskínálatának bővítése, a MADE IN NYÍREGYHÁZA logó széles körű megismertetése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése mellett. A gazdatúrák célja, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat megoszthassák egymással.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza