Helyitermékek Nyíregyháza

Szakmai napot tartottak a Continental Arénában, ahol a helyi termelők találkoztak, bemutatkoztak, megosztották egymással gyakorlati tapasztalataikat. Ez a második rendezvénye a Made in V4 – Legyen a helyi termék közös értékünk! című nemzetközi projekt eseménysorozatnak, melyet az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás Nyíregyháza, Nagykapos és Vidéke Társulásával, valamint Gorlice városával valósít meg.

Lekvárok, méz, szörpök, textíliák vagy natúr kozmetikumok. Sokrétű helyi termelők jelentek meg a Continental Arénában pénteken, ahol lehetőségük volt bemutatkozni. Ennél a standnál például többek között adalékmentes fűszereket találhattak az érdeklődők.

Olyan terméket tudunk a vásárlóknak, az embereknek szolgáltatni, ami adalékmentes, tehát nincsenek vegyszerrel permetezve. Tehát olyan termékeket próbálunk a repertoárba összeválogatni, hogy amiket – azoknak, akik valamilyen problémával küszködnek – jó áron tudjuk biztosítani” – mondta el egy helyi termelő, Havacs Attila, a PACO Magtár tulajdonosa.

A szakmai napon megvitatták azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, melyek a helyi termelők nehézségeit okozhatják. Az ETT vezetője szerint a nagy mennyiségben gyártókkal szemben a kisvállalkozások piaci térnyerése nehezebb.

Mivel ez egy határon átnyúló pályázat, elsőkörben én úgy gondolom, hogy a partnerek közötti kapcsolattartás és az elkövetkezendő időszakban történő együttműködés nagyon fontos. És a jó gyakorlatokon keresztül, akár a helyi termelőink vagy akár a partnerországokból érkező termelők is olyan tapasztalatokat szerezzenek, amiket majd otthon tudnak hasznosítani” – emelte ki Gál István, az ETT igazgatója.

Városunkban számos olyan rendezvényt szerveznek évente, melyek során teret adnak a helyi termelőknek, akik változatos portékákkal készülnek minden alkalomra.

Nyíregyházán nagyon sok helyen láthatnak helyi termelőket, különböző piacokon kint Sóstón, bent különböző nagy rendezvényeken, most például majd a Tirpák Fesztiválon is lesznek közel 40-en, 40 olyan árus, aki saját termékeket árul. Ez azért is fontos, mert egyrészt megismertetik magukat azokkal, akik esetlegesen még nem ismerték termékeiket, új piacokat tudnak kialakítani, felfedezni. Mi mindig visszavárjuk őket, jön majd az advent, arra is. Tehát azt gondolom, hogy ilyen projektnek, ahol tapasztalatátadás, csere és piacalakítás a közös célja, az egy nagyon-nagyon fontos dolog a városnak is és a termelőknek is” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A projekt keretein belül egy hasonló szakmai nap és gazdatúrát szerveznek Szlovákiában. Az esemény során a helyi termelők, vállalkozások fejlesztése, a gazdasági kihívások kezelése, a legjobb gyakorlatok átadása valósul meg. A gazdatúra célja, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat megoszthassák egymással.

Kapcsolódó galéria megtekintéshez kattintson ide

Forrás: www.nyiregyhaza.hu

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza