Helyitermékek Nyíregyháza

A szappankészítés rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők a Nyíregyházi Turisztikai Iroda legújabb programsorozatának keretein belül. Az esemény különlegessége, hogy nemcsak nyíregyháziaknak szólt, hanem a turistákat is megszólította. A folytatásban a fazekasság és a sajtkészítés világába tekinthetnek be a résztvevők.

Egy tapasztalt vegyész-fitoterapeuta, Tóthné Balogh Mária segítségével tanulhatták meg a szappankészítés alapvető technikáit a Nyíregyházi Turisztikai Iroda által szervezett workshop résztvevői, aki lépésről lépésre vezette az érdeklődőket az alkotás folyamatában. A szappanokat glicerines-kecsketejes alapanyagokból készítették, amelyeket natúr összetevőkkel, gyógynövényekkel és száz százalékos természetes illóolajokkal színesíthettek.

Mi itt a műhelyben nagyon kevés glicerines szappant készítünk, mi alapvetően kecsketejből dolgozunk, mindenmentes szappanokat készítünk, igazi olajokból és zsírokból. Használunk körömvirágolaj, házi, hidegen sajtolt olívaolaj, mandulaolaj, kakaóvaj és shea vaj. Ezekben a szappanokban semmilyen szintetikus anyag nincs, csak természetes anyagok. Természetes agyagokkal vagy szőlőmag őrleménnyel, búzafűvel, spirulinával, zöld algával vagy természetes hidrolátumokkal színezzük őket. Ami igazán tetszett a vendégeinknek, azok a száz százalékos organikus illóolajok voltak. Ezekből készítenek most a résztvevők is szappanokat – mondta el Tóthné Balogh Mária, a workshop-nak helyet adó MagicHerb tulajdonosa.

Saját, egyedi szappanjaikat készíthették el a workshop résztvevői, akik között nemcsak helyiek, hanem városunkba érkező turisták is voltak. A Nyíregyházi Turisztikai Iroda a helyi, kézzel készült termékek értékére szeretné felhívni a figyelmet ezzel az új programmal, így a városba látogató vendégek nem csak a látványosságokat és a különböző attrakciókat ismerhetik meg, hanem különleges, saját kézzel készített szuvenírrel térhetnek haza.

Ezen a nyáron egy új programot indítottunk a turisták részére, ilyen még nem volt. Egy régi álmunk vált valóra azzal, hogy a turizmusba bekapcsolhatjuk a helyi termelőket, és ezáltal olyan értékeket mutatunk meg, amelyeket eddig még nem kínáltunk a turisták számára – hangsúlyozta a programon Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nagyon jó hangulatban telt a szappankészítő workshop, mely ingyenes volt a turisták számára a Visegrádi Alap helyi termékek a turizmusban című pályázatának köszönhetően. A Nyíregyházi Turisztikai Iroda programsorozata pedig ezzel nem ér véget, július 28-án 14 órától egy fazekasműhelybe látogathatnak el a résztvevők, augusztusban pedig egy sajtkészítőt keresnek fel.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza