Helyitermékek Nyíregyháza

Varga Anita írása

Milyen különbségek vannak az ételallergia és ételintolerancia között?

Sokan gondolják úgy, hogy valójában a kettő egy és ugyanaz, de igazából két különböző dologról beszélünk.

Alapfogalmak:

Ételallergia: egy adott ételnek kitett szervezetben kialakult specifikus immunválasz, amelyet egy elfogyasztott étel antigénje okoz. Ebben az esetben IGE típusú ellenanyag termelődik, mely hisztamin felszabadulással jár, azonnali, drasztikus tüneteket okozva, akár végzetes is lehet.

Ételintolerancia: ételekkel való hiperszenzitivitás, azaz, amikor bizonyos ételek, vagy összetevők adásakor adverz reakciókat váltanak ki.
Az ételintolerancia nem jár életet veszélyeztető állapottal, de hosszútávon jelentős életminőség romlást idéz elő, illetve különböző degeneratív betegségekhez vezethet.
Az ételintolerancia során IgG típusú ellenanyagok termelődnek, melyek lerakódnak a szövetekben, ott sérüléseket okoznak, gyulladást produkálnak, illetve kemokinek felszabadulását idézik elő.
Ez a test bármely részén előfordulhat, pl. belekben, IBS-t (Irritábilis bélszindróma) okozva, ízületekben - gyulladást és fájdalmat kiváltva, a fejben ahol migrén léphet fel.

Ételallergia Ételintolerancia
IgE típusú ellenanyag termelődés jellemzi IgG típusú ellenanyag termelődés jellemzi
Hisztamin felszabadulással jár, azonnali tünetek Nem okoz azonnali tüneteket
Drasztikus tüneteket okoz Drasztikus tüneteket nem okoz, de jelentősen ronthatja az életminőséget
Halálos is lehet Nem okoz életveszélyes tüneteket
Élethosszig tart A kiváltó ételek elhagyásával a folyamat visszafordítható
Pozitív bőrteszt jellemzi Negatív bőrteszt
Előfordulása ritkább Előfordulása magasabb
Kis mennyiség elfogyasztása is allergiás reakciót okoz Folyamatos fogyasztása során okoz panaszokat


Típusai:

4 típusú reakciója ismert

1 típusú azonnali túlérzékenységi reakció, IGE termeléssel jár

Ilyen jellegű reakciót okozhat pl. virág pollen, penészgomba, állati szőr, mogyoró allergia stb.
Tünetei lehetnek: a könnyezés, viszketés, duzzanat, ödéma, bőrpír, legsúlyosabb esetben anafilaxiás shock-keringés összeomlás.

2. típusú-késleltetett túlérzékenységi reakció

3. típusú késői túlérzékenységi reakció, amit immun komplex betegségként is neveznek.

Ebben az esetben a keringésben folyamatosan jelen vannak az antigén-antitestek.
Lerakódnak különböző szervekbe, melynek eredményeként, ott gyulladásos folyamatokat idéznek elő. Az ételintoleranciák kb. 80 százalékában találunk IgG reakciót.

4. típusú túlérzékenységi reakció

Ezt már az antigénnel való egyszeri találkozás is kiválthatja.
Ez a találkozás lehet a bőr felszínén, gyomorban, tüdőben egyaránt. A reakció kialakulása akár 12 órát is igénybe vehet, emiatt késői típusú hyperszenzitivitásnak nevezzük.

  

A következő részben az ételintolerancia kialakulásáról olvashatnak….

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza