Helyitermékek Nyíregyháza

Többek között a foglalkoztatási paktum tevékenységeit, a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési programot, valamint a vidékfejlesztési célokat és megvalósításokat is megismerhették a lengyel testvérvárosi delegáció tagjai, akik kedden látogattak el a városházára.

24 fő érkezett a városházára, az LGD Szövetség képviselői, kistermelők, vállalkozók és a közszféra dolgozói. A csoport nyíregyházi látogatása lengyel partnervárosunk, Bielsko-Biala kezdeményezésére és szervezésében valósult meg. A találkozó célja a tapasztalatszerzés a helyi fejlesztésekről, valamint a jó gyakorlatokról.

Jelen pillanatban az egyik testvérvárosunkból érkezett egy delegáció, a lengyel és magyar kapcsolatok továbbra is élők, virulnak, és az együttműködés folyamatosan erősödik” – mondta el Bárkányi Tamás, a Nyíregyháza MJV Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A találkozó keretében tájékoztatást kaptak a delegáció tagjai a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktumról, valamint a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési programról, melyről Zsel Emese paktumiroda-vezető beszélt.

A foglalkoztatási paktumnak a fő profilja a munkaerőpiac és a gazdaság fejlesztése. Ennek keretében, ami miatt itt is vagyunk, az az egyik kiegészítő tevékenység, a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés. Többek között ezt is mutatjuk be az ide látogatóknak, mellyel segítséget nyújtunk, hogy hogyan indítsák el ezt a szolgáltatást.

A lengyel helyi akciócsoport képviselői meghallgathatták, hogy Nyíregyházán milyen keretek között folyik a vidékfejlesztés a különböző célok mentén, akár a kulturális fejlesztések, vállalkozásfejlesztés, helyi piacok, vállalkozások támogatása mentén. Erről Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere beszélt televíziónknak.

A lényeg az, hogy a vidéki élet lehetőségeit bővítsék, segítsék és támogassák. Itt van a kapcsolódási pontunk, hiszen Nyíregyházán is több olyan program fut, amely kifejezetten a helyi termelőket, gyártókat támogatja, működik itt is egy helyi akciócsoport, van egy paktum programunk, amely bértámogatást és képzési támogatást ad, van egy helyi termelői programunk, tehát az a célunk, hogy a helyi termelők piacot tudjanak szerezni. Erre ez egy kiváló lehetőség, és ennek úgy gondolom, hogy van jövője, akár nemzetközi szinten is.

A városházi találkozót követően a lengyel vendégek a Sóstói Múzeumfaluba is ellátogattak.

Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/talalkozo-24-fo-erkezett-lengyelorszagbol-a-varoshazara-2021-08-10

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza