Helyitermékek Nyíregyháza

A sóstói piacon helyi termelők kínálják a finomságaikat.

Igazi nyári délután volt felhők nélküli égbolttal, szikrázó napsütéssel és sok-sok sétálóval: szerdán azért kerekeztünk ki Sóstóra, hogy megnézzük, mit kínál a szökőkút melletti piac az arra járóknak.

Sóstói Piac
Tar Szabolcs szörpökkel, lekvárokkal és csalamádéval, a Mézvitéz ízesített mézekkel,
Szondiné Tóth Ágnes pedig gyógygombákkal várja a sóstói piacra látogatókat | Fotók: KM

Szerdától vasárnapig várják az érdeklődőket az árusok: a népművészeti termékeken túl a finomságokkal teli standok is vásárlásra csábítják az érdeklődőket. A fürdőzés és napozás után mindenkinek jólesik pár finom rétes, egy hűsítő meggyszörp, ráadásként pedig egy falatnyi mentás méz, de azok is szívesen elfogadják a kóstolót, akik csak sétálni, fagyizni mennek ki Sóstóra.

Visszajáró vásárlók

Tar Szabolcs termékeivel már tavaly és tavalyelőtt is találkozhattak a piacra járók, a szörpök, lekvárok és savanyúságok népszerűségének titka pedig az, hogy nincs bennük sem színezék, sem aroma.

- Édesanyám zöldségeket, gyümölcsöket termesztett, és ami a családban nem fogyott el, azt eladtuk a piacon, ami pedig még azután is megmaradt, tartósítottuk - mesélte Tar Szabolcs, és hozzátette: ma már készítenek szörpöt és lekvárt levendulából, nemesbodzából, citromfűből, mentából, meggyből, málnából, ribizliből, szederből és somból is, de vannak olyan termékeik is, amelyekben többféle gyümölcsöt párosítanak.

A legjobb visszajelzés az, hogy a vásárlóink nagy része évek óta nálunk vesz szörpöt, lekvárt vagy csalamádét, mert tudják, hogy az alapanyagok vegyszermentesek, a termékek pedig egészségesek: a szörpökben a gyümölcs aránya meghaladja az ötven százalékot.

- De a környezettudatosság is sokat nyom a latba, az üvegeink ugyanis visszaválthatóak. Voltak már kőszegi vásárlóink, de olyan nyíregyházi vevőink is, akik itt találkoztak először a termékeinkkel – mondta.

Méz csokival, mentával

A szörpök, lekvárok szomszédságában a kiírás szerint mézek sorakoznak, de vannak köztük rózsaszínűek, sötétbarnák és zöldek is – akkor mégsem mézek?
- De igen, azok, csak ízesítettek – mondja Szappanos András, akit a legtöbben Mézvitézként ismernek.

A nyíregyházi fiatalember 2009-től méhészkedik, és több mint hét éve kezdett el ízesített mézeket készíteni. Egy ideig kísérletezgetett, tesztelte, hogy a különböző gyümölcsök és csokik hogyan passzolnak az akácmézhez, és az ismerőseit is arra kérte, kóstolják meg, hogyan harmonizálnak az ízek. Készít epres-csokis, sárgadinnyés, áfonyás, étcsokis és mentás mézet, de tündérmézet is.

Ez utóbbi egy különleges, ritka fajta: a növények levelein élő kis rovarok megszívják a nedvekben gazdag növényt, ebből keletkeznek a harmatcseppek, amelyeket a méhek begyűjtenek – megkóstoltam, valóban különleges. A mézhez a gyümölcs, a csoki vagy a menta krém formájában kerül, mert mint megtudtuk, így lehet biztosítani az állandó minőséget.

Érdekes, hogy akik nem szeretik a mézet, ízesítve szívesen fogyasztják

- mesélte a Mézvitéz, aki azt tapasztalja, hogy sokan kíváncsiak arra, miért zöld vagy rózsaszínű a méz, és megkóstolják – aki pedig megízleli, megszereti.

Egymásnak ajánlják

A gyógyhatású gombák egészségügyi hatása bizonyított: azzal, hogy megkötik a méreganyagokat, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetünket, harmonizálják az immunrendszer működését, kiegészítő terápiaként használhatók a daganatos megbetegedések megelőzésében, kezelésében. A gombák gyógyító hatását már az ősi japán és kínai kultúrában is ismerték, a pecsétviaszgomba értéke például az ezüst árával vetekedett.
A nyíregyházi Szondi család hisz a természetes hatóanyagok erejében, ezért kezdtek el gyógygombákat termeszteni. Ezeket szárítják, őrlik és őrlemény formájában árusítják – többek között a sóstói piacon is.

Vegyszermentesen termesztünk hétféle gyógyhatású gombát, és ezeket árusítjuk, de keverékeket is készítünk, hiszen felerősítik egymás hatását.

- Egyre nagyobb ezek iránt a kereslet, hiszen aki kipróbálja, másoknak is ajánlja, és nemcsak azok fogyasztják, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van, de azok is, akik szeretnének egészségesek maradni – mondta lapunknak Szondiné Tóth Ágnes.

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza