Helyitermékek Nyíregyháza

Keresés

Stelázsi Csomagolásmentes bolt

photo_stelazsilogo
Névjegy

Térkép
Bemutatkozás

Stelázsi Csomagolásmentes bolt,

 • Bemutatkozás

  Miért? Mert úgy gondoljuk, hogy túl sok hulladék keletkezik a háztartásokban és bár szelektíven gyűjtjük és mind hiszünk benne, hogy egy részét újra lehet hasznosítani, de talán egyszerűbb lenne meg sem termelni ezt a hulladékot. Ez a Zero Waste, vagyis nulla hulladék mozgalom. Ennek szeretnénk részesei lenni és reméljük ti is! Nem gondoljuk, hogy egyik napról a másikra ki tudunk iktatni az életünkből minden csomagolóanyagot, egyszer használatos műanyagot, de miért ne próbálnánk meg?

  Másik törekvésünk, hogy termékeinket a lehető legkisebb távolságról, a lehető legkevesebb köztes szereplővel szerezzük be és kínáljuk, ezzel rövid ellátási láncokat (REL) hozva létre. Miért jó ez? Ha a termékeknek nem kell sok száz, esetleg több ezer kilométert utazniuk, akkor egyrészt csökken a légszennyezettség, hiszen kisebb távolságot tesz meg a jármű, amely szállítja, másrészt lényegesen kevesebb csomagolóanyagra van szükség. Valamint helyi termékek vásárlásával hozzájárulunk a környezetünkben élő helyi termelők megélhetéséhez, fejlődéséhez és ezzel közvetve a környezetünk fejlődéséhez.

  Nem utolsó sorban pedig, azért is jó csomagolásmentesen vásárolni, mert így mindenből annyit tudtok venni, amennyire szükségetek van. Ha csak kevés tároló helyed van otthon és mindenből minimális készleted, akkor nem kell feltétlenül egy kilót megvenned. De akkor is praktikus, ha szeretsz spájzolni és a szokásos egységcsomagok többszörösét tartanád otthon a saját tároló edényedben. És jöhetsz akár konkrét receptekkel és egészen pontos, de nem kerek mennyiségekkel is.

  Elsőre, de talán még másodikra sem tűnik majd egyszerűnek ez a vásárlási mód, de megéri! Minden darab hulladék, amit nem termelünk meg, hozzájárul egy élhetőbb, tisztább környezethez és nagyon hamar szemmel látható eredménye lesz a saját háztartásod hulladéktermelésében is. Várunk szeretettel!

  A Stelázsi csapata.

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Hogyan zajlik a vásárlás egy csomagolásmentes boltban?

  Érdemes listát írni és minden felírt termékhez bekészíteni egy tárolót, praktikusan azt, amiben majd otthon is tárolni fogod. Egy pár extra tárolót is érdemes hozni, hátha még a boltban is jutnak eszedbe dolgok.

  Mi lehet tároló?

  Szinte bármi: befőttesüveg, műanyag doboz, vászonzsák, fűszertartó, csatos üveg, stb. Az fontos, hogy jól zárható legyen, hogy kibírja az utat hazáig!

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  A Stelázsi célja:

  Nyitva tartásunk első két hetében többször kérdezték tőlünk, hogy „mi is ez a bolt” és „mit lehet itt kapni”? A Stelázsi egy olyan vegyesbolt, melynek elsődleges célja, csomagolás nélkül kínálni a termékeit, hogy ezzel csökkentsük a háztartásokban jelentkező csomagolási hulladékot.

  Vannak termékeink helyi termelőktől, de nem célunk felvenni a versenyt egy piac kínálatával.

  Vannak bio termékeink, de nem célunk versenyezni a bioboltok kínálatával.

  Vannak tisztítószereink és kozmetikumaink, de nem lesz akkora kínálatunk, mint a drogériáknak.

  Folyamatosan bővül az árukészletünk, de ma úgy gondoljuk, hogy sem friss zöldség-gyümölcs, sem pékáru nem lesz a boltunkban, hiszen ezeket, akár a nagy élelmiszerüzletekben is, csomagolás nélkül tudjuk beszerezni most is. Szeretnénk további alternatívát kínálni azoknak, akik hozzánk hasonlóan, kevesebb műanyag csomagolás használatával szeretnének tenni a környezetünk védelméért.

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Hogyan kezdjünk bele a hulladékunk csökkentésébe?

  Nem gondoljuk, hogy egyik napról a másikra teljesen át tudunk állni egy hulladékmentes életre, különösen nem városi környezetben. Nem gondoljuk, hogy egy társasház erkélyén lehetséges komposztálni például, vagy, hogy teljesen ki tudjuk iktatni az életünkből a csomagolt élelmiszereket. Ha ezt tűzzük ki célul, valószínűleg kudarcok szegélyezik majd utunkat és igen hamar feladhatjuk. Kezdjük inkább lépésenként! Keressük meg azt az 1-2 dolgot, amit viszonylag egyszerűen tudunk műanyag/eldobható csomagolás nélkül beszerezni és elég gyakran vásárolunk (zöldség, gyümölcs, pékáru, sajtok, stb). Ha már szokásunkká vált, hogy azt a pár terméket mindig csomagolás nélkül vesszük, és a saját háztartásunkban megtapasztaljuk, hogy ez mennyivel kevesebb hulladékot jelent, akkor úgyis keresni fogjuk az újabb lehetőségeket. Mi erre kínálunk alternatívát, hiszen a hulladékok környezeti hatásainak csökkentésére a legjobb módszer, ha megakadályozzuk, hogy keletkezzen!

  Szolgáltató

  Kategória:
  Kereskedelem

Galéria

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza