Helyitermékek Nyíregyháza

Keresés

Mohos Tanyagazdaság

photo_554651279988905903084094039337667245113344n
Névjegy

Térkép
Bemutatkozás

Mohos Tanyagazdaság,

 • Bemutatkozás

  A TanyaGazdaság 2011-ben alakult a családom összefogása révén. Rendelkezésünkre 5,2 hektár földterület áll összesen, ebből 850 m2 fóliasátor, a többi szabadföldi és szántóföldi növénykultúra.

  Fő tevékenységünk a fóliás és szabadföldi kertészet, de e mellett háztáji tojótyúk tartással is foglalkozunk. Tavasszal és nyáron frisspiacra, elsősorban primőr zöldségeket, a téli időszakban egyéb, a nyár folyamán előállított, tárolható zöldségeket értékesítünk és egész évben házi tojást.

  A család minden tagja főfoglalkozású, őstermelő vagy vállalkozó. A gazdaságot közösen irányítják.

  A  helyi piacon történő értékesítés mellett TÉSZ-ek beszállítói is vagyunk, ez teremti meg az értékesítés biztonságát. Termékpalettánkat úgy állítjuk össze, hogy egész évben értékesíthető termékeink legyenek. Preferáljuk a REL-en keresztüli, közvetlen értékesítést. A rövid ellátási láncok biztosítják, hogy a termelő közvetlenül a vásárlónak értékesíthessen, maximum egy közvetítő bevonásával.

  A gazdálkodást a 4 fős családunk együtt végzi, őstermelői és vállalkozói formában, közös irányítással, de külön feladatkörökkel. Idénymunkást szükségszerűen, alkalmi jelleggel alkalmazunk.

  Körülbelül 3 hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, főleg búza, kukorica és napraforgó. Közel 1,2 hektáron foglalkozunk szabadföldi kertészeti kultúrával, melyek csemegekukorica, paprika, hagyma, cékla, paradicsom, káposzta, vágott dísznövény, 1 hektár pedig fiatal körte ültetvény.

  A növénytermesztésen kívül a gazdaság másik tevékenysége a tojótyúk tartás. Nagy igény mutatkozik a háztáji tojásra. Állataink nagyrészt az általunk megtermelt takarmányt fogyasztják, mesterségesen előállított takarmányokat nem. A táplálékuk magvakból áll, kukorica, búza, árpa, napraforgó, takarmány borsó és olyan arányban keverjük, hogy a tojás előállításhoz és a létfenntartó szükségleteikhez elegendő fehérje mennyiséget el tudják fogyasztani, de ne pazaroljanak. Ezzel a takarmányozási módszerrel a jószágok nincsenek a maximális termelésre kényszerítve, így a hozam körülbelül 30 %-kal, elmarad a zárt rendszerben elvárttól, azonban a megtermelt áru magasabb áron értékesíthető, hosszabb a tojástermelési periódus és a madarak húsa is kiváló minőségű.

  Az állattartás egy bizonyos körforgást is jelent a gazdaságban, mert a növénytermesztés és az állattenyésztés szorosan összefügg egymással. A minőségi hibás zöldségeket és a szántóföldön megtermelt takarmánynövényeket elfogyasztják az állatok, majd a melléktermékként keletkező trágyát érlelés és rostálás után komposztként a kertészeti növények alaptrágyázására használjuk.

  Termelő

  Kategória:
  friss zöldségek, növények, gombák, feldolgozott zöldség, növény, fűszernövények, kertészeti termékek

Galéria

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza