Helyitermékek Nyíregyháza

Keresés

A Nagyi küldte

photo_anagyikuldtelogo01
Névjegy
Térkép
Bemutatkozás

A Nagyi küldte,

 • Rövid bemutatkozás: A Nagyi küldte

  A kert iránti rajongásom alapja, hogy édesanyámtól és a Nagyitól megtanultam, hogy a kert mindent megad, amire csak szükségünk van, de csak akkor, ha tisztelettel vagyunk iránta. Ebben a szellemiségben gondozzuk növényeinket. 

  A Nagyi küldte egy álmom, ami napról napra válik valóra. A nevem, Kocsis Anita, én vagyok a Nagyi szeretett unokája. A kertem, ahol gazdálkodom a Nagymamáméké volt, itt töltöttem gyerekkorom egy részét. Az élmény, ami elindított a befőzés és gazdálkodás útján az volt, hogy vegyszerallergiás vagyok, és a Nagyi kertjéből minden zöldséget és gyümölcsöt meg tudtam jóízűen enni. A vegyszermentes kert mellett köteleztem el ezért magam. A lekvár és szörpkészítés régóta kedvenc kedvtelésem volt, mára már eladásra is készítek a gyümölcseimből szörpöket és lekvárokat. A portákáim között minden olyan megtalálható, ami egy hagyományos falusi kertben régen is előfordult. A zöldség és gyümölcs mellett egy baromfiudvar, füstölő kemence, kenyérsütő kemence és egy kis gombapince vannak a segítségemre. Amit nyáron megtermelünk, azt feldolgozzuk és befőttként vagy aszalványként egész évben eléhető a kamránk polcairól. A szörpökből készítek mézes változatot a saját mézeinkkel. Családi vállalkozás vagyunk, hagyományos piacra nem termelünk, tulajdonképpen a saját szükségleteinket meghaladó mennyiséget szeretnénk megosztani azokkal, akik szeretik a vidék hangulatát és ízvilágát.

  Bemutatkozás

  Aki szeret, etet

  Emlékszünk még a nagymamánk mosolyára, aggódó tekintetére és igyekezetére, hogy minden földi jóval ellásson bennünket, amikor meglátogattuk ők. Egy hely, ahol szeretve vagyunk, ahol elfogadnak, ahol megpihenhetünk, amikor szükségét érezzük. A Nagyi nem kérdez, mert tudja, hogy úgyis elmondjuk, amikor odaérünk, csak vár türelemmel, szorgoskodik és lesi a kedvünket, és közben el-el hangzik, hogy Ezt megkóstolod? Vigyél el az útra…. Most szedtem a kertből, vidd csak el….A Nagyi küldte ezt a múltbéli élményt szeretné visszavarázsolni a hétköznapokba, a szívünkbe és az asztalunkra. Hisszük, hogy a kert egy csoda, és minden termése, javai felhasználhatók evésre, ivásra, szépülésre és a lélek épülésére is. Szeretnénk ha látnád mennyivel többek vagyunk együtt, ha összhangban élünk a természettel és egymással.

  A Nagyi küldte egy álmom, ami napról napra válik valóra. A nevem, Kocsis Anita, én vagyok a Nagyi szeretett unokája. A terület, ahol gazdálkodom, közel 60 éve a családom otthona is egyben.
  A kert iránti rajongásom alapja, hogy édesanyámtól és a nagyitól megtanultam, hogy a kert mindent megad, amire csak szükségünk van, de csak akkor, ha tisztelettel vagyunk iránta. Édesanya mesélte mikor beszélgettünk, hogy az ő gyerekkorában bizony mással mosták a ruhát, a liliommal elmulasztották a pattanást, diólevél teát ittak a magas vérnyomásra, az egészség megőrzése érdekében meggyfalevelet tettek a befőttekbe, és napestig sorolhatnám a számomra varázslásnak tűnő történeteket.
  Aztán később elkezdtem kutatni, hogy vajon mennyi volt ebben a falusi mende-monda és mennyi a valóság. Az agrárgazdálkodás, tündérkertészet mellett a gyógyfüvekről és az ősi magyar hagyományokról is tanultam sokat és a végén összeállít a kép, minden összefügg mindennel, és kerek egységet alkot, csak az a lényege, hogy a szeretet működtesse…
  Ebből a szeretetből és tiszteletből táplálkozik a kertünk, szeretnénk számodra ebből a harmóniából minden héten egy kosárral küldeni.
  Összhangban a természettel szeretnénk a legtöbbet kihozni a kertünkből úgy, hogy közben az ő javát is szolgáljuk.  A fenntarthatóságban hiszünk, így akkor és azt vetünk, ami a kert egyensúlyának fenntartásához szükséges. Ezért előfordulhat, hogy egyik évben valamilyen növényből több, vagy kevesebb lesz nálunk.
  Szeretnénk ha megízlelnéd milyen a mi világunk, hátha hozzátehetünk az életedhez egy kis darabot, ami eddig hiányzott.
  A kertünk segítségével megmutatjuk, hogy az igazi több, mint a szép. A valódi igazabb, mint a tökéletes. A tökéletlen elfogadása tökéletessé tesz.
  Szeretnénk idén növelni a méheink számát, hogy jókedvükben még termékenyebbé tegyék a kertünket.
  Továbbra is folytatjuk a Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfák fajtamentését és a tündérkert fenntartását.
  Idén felújítjuk a Nagyi kukoricagóréját, a tyúkoknak ebben tartjuk a kukoricáját és szeretnénk megépíteni a kemencénket, hogy kemencés kovászos kenyeret is tehessünk a kosaratokba.
  Célunk, hogy a betakarításra, befőzési szezonra csoportokat tudjunk fogadni, akik számára minden alapanyagot biztosítunk a közös befőzéshez.
  Ha boldog az asszony, boldog a család is, hassunk egymásra  Szerintem fantasztikus lehetőségünk van nekünk nőknek a környezetünk egyensúlyának megteremtésére. A kerten keresztül szerintem a nők tudnak, tudnának azonosulni a természettel és rájönnének  a bennük lévő csodálatos erőre. 

  Kenyereim, szörpjeim, lekvárjaim úgy készítem, ahogy mi is szívesen fogyasztjuk. A friss zöldséget és gyümölcsöt eladásra kínálom, ami pedig már leszedésre érett, de nem lelt gazdára, belőlük készülnek a leszedést követő néhány órán belül a szörpök, lekvárok, csalamádék, befőttek és aszalványok.

  Termelő

  Kategória
  friss gyümölcsök, feldolgozott gyümölcs (befőtt, lekvár, szörp, gyümölcslé aszalt gyümölcs stb.), friss zöldségek, növények, gombák, feldolgozott zöldség, növény (savanyúság, sűrítmény, aszalt zöldség, konzerv, növényi olaj stb.), fűszernövények, gyógynövények, édességek (desszertek, csokoládé, bonbon, mézeskalács, kürtőskalács stb.), bio termékek, fűszer, magvak, őrlemények, pelyhek, csíráztató magvak, cukrásztermékek, pékáru


  Típusa
  kovászos kenyér, aszalványok, cukormentes lekvár, szörp

  Előállítás technológiája
  a saját kertünkből közvetlenül értékesítünk, vagy dolgozzuk fel az érett gyümölcsöt és zöldséget, így az ökológiai lábnyomunk kicsi.

  Szolgáltató

  Kategória
  Termelői szolgáltatás (faipar, élelmiszeripar, textilipar, ruhaipar, papíripar, kézműipar, vegyipar, építőipar, feldolgozóipar, Társadalmi szolgáltatás (oktatás, szociális, kultúra, egészségügy), Kereskedelem

  Szolgáltatás neve
  kertlátogatás, közös befőzés, mézeskalácsdíszítés

Galéria

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza