Helyitermékek Nyíregyháza

Keresés

Kertész Tűzzománc

photo_logo
Névjegy

Térkép
Bemutatkozás

Kertész Tűzzománc,

 • Bemutatkozás:

  A fémtárgyak felületének zománccal való bevonása nagyon régi időkre nyúlik vissza. Az ötvösművészet fejlődése a kor igényeinek változása szerint megkívánta a dísztárgyak és ékszerek színezését, újabb típusú díszítményekkel való gazdagítását. A tűzzománc technika kezdetének pontos meghatározása szinte lehetetlen feladatnak bizonyult, hiszen az erősen szétmállott leleteken ma nehezen állapítható meg, hogy valóban zománcot égettek-e rá, vagy csupán üvegplasztikát, ill. kivágott üveg lemezkéket ragasztottak rájuk. A tűzzománc fajtái (technikák:) – rekesz-zománc (sodrony¬zománc, filigrán¬zománc, azsúr¬zománc) – beágyazott zománc – domborművű zománc – festő¬zománc A homlokzatdíszek, plakettek is egyedi technikával készülnek, saját műhelyemben. A rendelkezésemre álló anyagok, eszközök fokozatosan bővültek, több kemencével is rendelkezem. A műhely felszereltsége lehetővé teszi a többféle technika alkalmazását. A megrendelés után elkészülnek a tervek digitális formában, vagy esetenként az alkotás kicsinyített másában. A kivitelezés folyamata a tervezés után a domborműveknél és a plaketteknél egyaránt a foglalat megformálásával folytatódik, ami szintén többféle technikával készül, a megrendelő igénye alapján. Az alapanyag a nehéz bronztól a könnyített üvegszálas műanyagig terjed, nem ritka a sárgaréz alap sem. Függ a falfelület teherbírásától, a foglalat nagyságától. Évek hosszú munkája alatt került kifejlesztésre az a technika, amivel biztonsággal lehet kivitelezni és felhelyezni akármekkora falfelületre, bármilyen domborművet. A berakások technikája legalább annyiféle, mint amiket a képeken már alkalmaztam. A szitázott zománctól kezdve a rekeszeken keresztül a feltöltéses zománcig. Az ezzel a technikával készült alkotások időtállóak, egyediek, megismételhetetlenek.

  Termelő:

  Kategória:
  népművészeti termékek, kézműves termékek (kerámia, cserép, hímzés, bőr, gyertya, ötvös, textil, nemez, szőttes, vesszőtermékek, fa, fém, zománc, csipke, kovácsoltvas, tojás, üveg, zsineg, kötél stb.)

  Típusa:
  Tűzzománc képek, ékszerek (fülbevalók, medálok, kitűzők, brossok, karkötők, nyakláncok, mandzsettagombok, nyakkendőtűk), plakettek, domborművek

  Termék múltja:
  Egyedi, utánozhatatlan, valódi tűzzománc termékek, az alkotó 30 éve működő műhelyéből.

Galéria

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

TECHNOLÓGIAI TRANSZFER KÖZPONT
4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári út 14.

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza