Helyitermékek Nyíregyháza

Keresés

Hengsperger Cecília

Névjegy

Térkép
Bemutatkozás

Hengsperger Cecília,

 • Bemutatkozás:

  1995 óta készítem egyedi ékszereimet, saját tervezésű kézzel festett öltözékeimet, pólóimat és a hozzájuk tartozó kiegészítőket, táskákat, sálakat, kendőket stólákat.

  Lakástextileket is készítek: ágytakarók, párnák, függönyök, terítők. Mindezeket akvarell technikával, kézzel festve. 2000-től folyamatosan bemutatkozom többnyire egyéni, de csoportos kiállításokon is. 2006-ban a Lélek Horizontjai című performance esten 30 kollekciós alkalmi ruháimat, a hozzájuk tartozó szintén egyedi ékszerekkel, kiegészítőkkel mutatta be a Nyírség Táncegyüttes. Ennek kapcsán a Duna TV portréfilmet készített rólam. Legutóbbi Enteriőrök című kiállításomon pedig lakástextiljeimet mutattam be. Szeretem a változatosságot, a stílusok közötti barangolást, az elmélyült alkotó munka magányát.

  A textiltervezés lényege, hogy az általam tervezett ruhákat, kiegészítőket és lakástextileket kézi festéssel (ecsettel) és egyedi festési technikával, saját mintakincsemmel díszítek. A műhelyemből kikerülő darabokból csak egyet készítek. Természetesen nagyobb számú megrendelés esetén az azonos ritmus és színvilág mellett a kézi festés egyedisége is megmarad. Kortárs és tradicionális ruháim között megtalálható az alkalmi és hétköznapi viselet.Tervezésnél kollekciókban gondolkodom, sálakkal, stólákkal, táskákkal, nyakkendőkkel és ékszerekkel kiegészítve azokat, jól kombinálható ruhatár lehetőségét megteremtve mindezzel. Lakástextileket megrendelésre és kiállítások alkalmával festek, ezek függönyök, ágytakarók, párnák, asztalterítők, stb.

  Szeretem a változatos anyaghasználatot, technikai lehetőségeimmel alkalmazkodva annak sajátosságaihoz: selyem, taft, szatén ,organza, tüll, brokát, bársony, len. Munkáim mosható, vasalható, időt álló darabok. Referenciáim: Lovagrendi és egyházi ruhák, táncosok és zenészek színpadi öltözetei, reprezentatív ajándéktárgyak, kiállítások, performansz . Termékeim csomagolásához saját motívummal díszített, a célszerűség szempontjait is szem előtt tartó dizájnt terveztem. Célom a kézműves értékek megőrzése, magas színvonalú, míves kivitelezése.

  Termelő:

  Kategória:
  képzőművészeti, kézműves termékek (kerámia, cserép, hímzés, bőr, gyertya, ötvös, textil, nemez, szőttes, vesszőtermékek, fa, fém, zománc, csipke, kovácsoltvas, tojás, üveg, zsineg, kötél stb.), ruházat

  Típusa:
  Az alkotói szabadság és a változatos technikai lehetőség miatt a textil sokrétű felhasználást biztosít számomra. Ruházat terén női, férfi, gyermek öltözékek (ruhák, szoknyák, nadrágok, blézerek, pelerinek, pamut felsők, tunikák, nyakkendők, sálak, táskák). Funkció szerint alkalmi és hétköznapi viseletek, a fent említettek alkalmi változatain kívül pedig menyasszonyi és tradicionális ünnepi ruhák. Lakástextilek közül függönyöket, ágytakarókat, párnákat, asztalterítőket készítek. Ezek a munkák megrendelésre, kiállításra, illetve tervezett kollekcióiként kerülnek ki a műhelyemből.

  Szolgáltató:

  Kategória:
  Termelői szolgáltatás (faipar, élelmiszeripar, textilipar, ruhaipar, papíripar, kézműipar, vegyipar, építőipar, feldolgozóipar, Társadalmi szolgáltatás (oktatás, szociális, kultúra, egészségügy)

  Típusa:
  Egyéni , textiltervezéssel kapcsolatos megrendelések teljeskörű kiszolgálása, tervezéstől a kivitelezésig.

  Szolgáltatás jellege:
  Egyedi tervezés esetén a személyes találkozást követően terveket, anyagmintákat készítek, a kiválasztott terv után stílustanácsadás, méretvétel, majd a kiválasztott anyag kézi festése következik (ecsettel és változatos technikákkal), majd a próbafolyamatok, amelyek során a spontaneitás lehetőségét fenntartva, kisebb változtatásokra, apró részletek kidolgozására is lehetőség nyílik közös egyeztetéssel. Lakástextilek megrendelése esetén a helyszín az az otthon, ahová a textileket álmodták. Szintén közös egyeztetés, méretvétel után tervek, anyagminták, majd kezdődhet a műhelymunka, ahol a nagyméretű festőkereten elkészülnek a tervben szereplő anyagok itt is kézi festéssel, ecsettel és egyéni festéstechnikákkal. Az aktuális kollekcióm folyamatosan megtekinthető, vásárlási és megrendelési lehetőséggel. Oktatás, kultúra: mesterségbemutatót tartok és nyitott műhely látogatására van lehetőség. Felnőttek és gyermekek tanfolyamokon sajátíthatják el a kézi festés technikáit, természetes festőnövényekkel való színezést, viselettörténetet ókortól napjainkig történelmi és művészettörténeti áttekintéssel, anyagismerettel, színelmélettel, a tervezés folyamatainak rejtelmeivel. Újrahasznosítás témakörben a meglévő textilek újraértelmezésére van lehetőség. A tanfolyamok interaktívak, minden esetben kész darab elkészítésével zárul. Csoportos és egyéni kiállításokon való megjelenés.

  Szeretettel, az alkotás iránti elköteleződéssel és alázattal teszem a dolgom. Örömteli érzés nap mint nap azzal foglalkozni, amit szeretek, fejlődni, kísérletezni, kiteljesedni benne. Úgy érzem, az évek során sikerült átadnom mindezeket munkáimmal a vásárlóimnak. Olyan szellemiséggel és szakmai elhivatottsággal gondolkodom a magam hivatásáról, mint ahogyan én szeretnék egy ilyen lehetőséget igénybe venni.

Galéria

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Megközelítés

Nagyításhoz kattintson a képre!
esza